I dette indlæg har jeg zoomet ind på efterskoleopvisningen, dens opbygning og så kigger vi nærmere på, hvad den kan igennem elevøjne.
For mig er efterskoleholdene super spændende at se. Det er interessant at se, hvad der for efterskolen fylder i en opvisning, og hvor hovedvægten af energien er blevet lagt det pågældende år. Er det at alle skal se ens ud med meget strakte arme og at grundgymnastikkens værdier kommer til sin ret? Eller er det et tema der er grundelementet, hvor tøj og rekvisitter bruges til yderligere understøttelse? Eller er der et ønske om at drenge og piger skal være mest muligt sammen på gulvet? Eller noget helt fjerde?
Jeg selv arbejder på en efterskole, og kender derigennem til processen bag. Skabelsen af selve opvisningsprogrammet kan være en lang proces, og mange ideer skal tænkes og diskuteres i et team, før det endelige resultat kommer til syne. Ofte går man ud fra ”gymnastikskabelonen” for at få det hele presset ind på bedste måde, og det fungerer jo bare altid. Mange skoler bruger denne helt naturligt. Startserie, pigeserie, drengeserie, bane, trampet, måske et springkoncept og slutserie. Den gode klassiske tilgang som flyder, og så kan man bytte lidt rundt på rækkefølgen.
Men netop derfor bliver jeg også nysgerrig, når jeg hører om skoler, som tænker ud af boxen, og vælger en anden fremgangs måde. Vejstrup har i år delt deres opvisning op i 3 dele: altså 3 x 10 minutter. De 3 dele bliver fordelt ud på de kreative hoveder bag programmet. De får altså ansvaret for at få fyldt de 10 min. op med alt det, som en god opvisning skal indeholde. Det har betydet en del mere fællestræning, da både piger og drenge er mere på gulvet på samme tid end de plejer. Produktet er måske ikke meget mere revolutionerende end så mange andre skolers, men vejen derhen har været en anden proces, og det syntes jeg er super fedt. Elev, Rikke fra Vejstrup efterskole fortæller: ”Vi gør tingene meget sammen, og hver enkelt elev har rigtig meget tid på gulvet ift. andre efterskoler. Det er vildt fedt og det giver noget helt specielt. Jeg synes det udtrykker, at vi er sammen om den her opvisning på en helt anden måde end andre skoler.”
Lige præcis Vejstrup kommer vi noget mere ind på i dette indlæg, da jeg har snakket med 2 elever fra Vejstrup, som giver sit besyv med, hvad en efterskoleopvisning kan, og hvad det har givet dem gymnastisk at være en del af noget større.
Rikke Hjarnø Jørgensen og Malthe Andersen fra Vejstrup er slet ikke i tvivl om at efterskoleholdet kan noget helt specielt, som et lokal hold ikke kan levere.

R: Når du laver en efterskoleopvisning er du ikke bare sammen med en masse andre gymnaster. Du er sammen med dine måske bedste og tætteste venner. Et efterskolehold har et sammenhold som intet lokalhold kan opnå, fordi vi på en efterskole er sammen hele tiden. Når vi som efterskole går på gulvet, gør vi det ikke bare for at vise hvad vi kan, men vi viser også hvem vi er. Det tror jeg er det, der gør at en efterskoleopvisning er helt speciel.
M: Det en efterskoleopvisning kan set med mine øjne, er at den viser hvor godt sammenholdet er på efterskolen, og hvor vandvittig meget fedt materiale, man kan få ud af mennesker, der ikke er vant til at arbejde sammen ellers.

Og hvad har i så fået med rent gymnastisk ved at være en del af en efterskole opvisning?
M: Jeg syntes man har fået et helt andet indblik i hvordan man kan lave gymnastik. Jeg har selv aldrig lavet opvisningsgymnastik før jeg kom på vejstrup. Jeg har lavet teamgym og været vant til at lave meget præcise øvelser med strakte arme og fodled, så jeg syntes det er sjovt at lave en anden form med gymnastik. Gymnastik hvor man ikke altid behøver at være så strakt og “korrekt” og hvor man har mulighed for at lave nogle øvelser, hvor man bliver udfordret på et helt andet niveau.
R: Når 240 gymnaster skal på gulvet og lave en opvisning kræver det en hel del samarbejde! I løbet af året har jeg personligt lært hvor vigtigt det er, at vi alle tager ansvar og hjælper hinanden. Der er utrolig mange elementer i vores opvisning og nogle er større end andre, men alle er vigtige. Derfor er det også vigtigt at vi tager ansvar for elementerne og samarbejder sammen.
Jeg har i den grad også udviklet mig gymnastisk. Jeg har fået en anden forståelse for bevægelse og gymnastik. Når jeg kigger rundt på mine kammerater, kan jeg også se hvordan de har udviklet sig. Jeg kan ligeledes se hvordan vi som hold har rykket os, og det er fedt! Hvis man kigger på nogle af de første opvisninger og sammenligner med nogle af de senere, er det tydeligt, hvordan vores samhørighed og ensartethed har forbedret sig betydeligt
Efterskolen kan i den grad samle på tværs af baggrunde. Nogle elever kommer som Malthe fra teamgym, andre har danset disko og aner ikke hvad opvisningssæsonen går ud på. Nogle er fodbold spillere, håndbold spillere, eller fra en urban parkour verden. Mange kender måske ikke til meget rytme i kroppen når de starter på en efterskole, og skal først til at lære at lave gymnastik og lære at tælle til 8. For en som er opvokset med gymnastik, kan det lyde helt skørt i ens øre, men det er faktum, og det er for flere udgangspunket. Efterskolen samler fra alle verdner og bygger en opvisning op fra bunden. Udgangspunktet er naturligvis forskelligt på de forskellige skoler, men processen den samme. Det fællesskab der bliver bygget op undervejs, understøtter kun den gode opvisning, som langt de fleste efterskoleopvisninger er.
Så hurra for den… Den kan altså noget den efterskoleopvisning!