Fortæl om dig selv, din baggrund inden for den rytmiske gymnastik, og hvorfor netop denne disciplin har dit hjerte?

Jeg startede med at lave gymnastik som barn i Brønderslev Gymnastikforening. Senere tog jeg på Flemming Efterskole, hvor både min geografiske og gymnastiske horisont blev udvidet. Det var her, jeg for første gang fik øjnene op for, at rytmegymnastikken også kunne noget helt vildt fedt. At man også kunne få udfordringer og succesoplevelser her. Derefter gik jeg på forskellige nordjyske hold i gymnasieårene, både juniorhold, teamgym og rephold. I 2015 synes jeg, at det kunne være spændende at putte en ugentlig dansetræning ind i mellem den “almindelige” springtræning, så jeg tog til udtagelse på Bevægelsesværkstedet Nord, som er et tilbud til gymnaster, der gerne vil have dansetræning. Det havde indtil da primært været for pigerne, men har de seneste år heldigvis også kunne trække flere drenge til. I 2016 blev jeg en del af DGI’s 11. Verdenshold, og fik her for alvor en stor lyst og mulighed for at dykke endnu mere ned i gymnastikken og især den rytmiske gymnastik og dans. Det er faktisk svært at pege på, hvad der præcist har gjort, at jeg har fået øjnene op for den del af gymnastikken. Jeg tror det for mig har været en kombination af, at opleve perioder med skader, hvor man blev nødt til at lægge energien i andet end spring, nok også at det var et sted hvor jeg i hvert fald fandt ud af, at jeg hurtigt kunne vinde nogle point og få nogle succeser, som springniveauet måske ikke helt rakte til, og så fordi jeg blev præsenteret for noget materiale jeg virkelig synes var fedt og gerne ville lære. Der er bare noget sindssygt fedt i at producere eller udøve noget koreografi, som man ved ser møgfedt ud på gulvet, og som kan sende en eller anden helt særlig energi ud fra gulvet!

Hvad er drenge-/herrerytmen i dag? Har du oplevet et skift i fokus på rytmegymnastikken for mænds vedkommende?

Det er klart, at der er ved at ske noget med herrerytmen. Stille og roligt ser man flere og flere forskellige slags bud på, hvad herrerytme også kan være, hvor det for år tilbage var noget mere monotont, hvad man så i hallerne. Pludselig tør man gøre op med de klassiske hammersving og udfald, og henter stille og roligt mere inspiration hos dansen – akkurat som pigerne har været gode til, bare lige 10 år tidligere. Samtidig virker det også til, at der bliver lagt mere opmærksomhed på netop herrerytmen rundt omkring, hvor det før har været lidt et tabu at man gerne ville nørde rytme, og det har generelt været mit indtryk, at det tit blev italesat som noget der skulle overstås. “Hvornår skal vi ind og springe?” Jeg synes, at det virker meget fornuftigt og spændende at bruge mere krudt på, at udforske den del af gymnastikken, for den er ligesom altid en del af dit årlige gymnastikpensum, hvad end du laver teamgym eller opvisningsgymnastik. Så når der bruges tid på det, kan man da ligeså godt udfordre det lidt.

Hvor tror du herrerytmen er på vej hen? Hvad er fremtiden?

Jeg tror, at der stille og roligt dukker flere tilbud op til drengene. Tiltag som “Holdet” af Mads Olesen (der sendes lige et High five i retning af Mads), men også som ugentlige hold, og flere instruktører rundt omkring på herreholdene, som kommer til at lege med, hvor meget man egentlig kan gøre på et gulv, når man har 20-30 spændstige gutter. Jeg tror som sagt også, at udviklingen med at hente inspiration hos dansen fortsætter, og hvorfor skulle den ikke det? Det er jo et spørgsmål, som jeg forestiller mig også stilles meget hos pigerne; hvor meget skal vi holde fast i den klassiske grundgymnastik, og hvor meget dans skal der være? Mon ikke mange gerne vil en blanding, og jeg tror, at man kan vinde mange drenge ved netop også at introducere dem for, hvor meget dansen åbner op af muligheder. For jeg kan ærligt talt sagtens forstå, at man ikke er solgt, hvis man kun er blevet præsenteret for fejesving og pivoter.

Du kan ses som et forbillede for mange mandlige (og kvindelige) bevægere. Har du selv nogle forbilleder?

Der er masser af vilde dansere og gymnaster, der er vildt motiverende at se bevæge sig. Generelt synes jeg, at de gutter, der har rødder i gymnastik og nu nørder rytme eller dans er forbilledlige for mig. Fordi jeg ved, at det måske ikke har været helt nemt, at være så ærlig med sig selv om, at det var dét her, man synes var federe, fordi normen ligesom er en anden. Der kan nævnes mange, men af konkrete personer kan jeg jo nævne Thomas Skovgaard, som ligesom åbnede nogle øjne for mig på efterskolen, og senere har det været folk som Mathias Skole, Mads Olesen, Martin Brems og Christian Moesgaard. De er alle nogle gutter, som har gjort det nemmere at hvile i, at man er én, der er vild med den rytmiske del af herregymnastikken.

Du og Christian Moesgaard står bag tiltaget: Project Movement. Hvad er det for et projekt? Hvad er motivationen bag og hvad er jeres fremtidsdrømme med eventet?

Vi vil gerne skabe et rum, hvor drengene kan nørde rytmegymnastikken, og blive præsenteret for, hvad rytmegymnastik for drenge også kan være. Vi vil gerne have flere i gang med at snakke om, lege med og udfordre den side hos drengene. Der findes utroligt mange springnørder rundt omkring, som har brugt lang tid på at eksperimentere med antal fjedre i minitrampolinen og den perfekte araberspringsteknik. Der findes skam også rytmenørder derude, de skal bare dyrkes mere. Projektet går i første omgang ud på, at vi afholder en række træninger, som man melder sig til enkeltvis, hvor man bare møder op og får fire timers træning. Det forløber over tre weekender i sæsonen, første omgang kørte i starten af august, næste er 25.-27. oktober og sidste er 7.-9. februar 2020. Hver af weekenderne tager projektet rundt til fire foreninger: GIF Gladsaxe, Svendborg Gymnastikforening, VGF89 og IK Rosendal. Deltagerne melder sig til, ved den forening der er nemmest for dem. Første omgang kørte – hvis vi selv skal sige det – meget vellykket, og vi var virkelig glade og beærede over at lege med de fremmødte de forskellige steder. Træningerne er både tænkt som dygtiggørelse af den enkelte gymnast, men også i høj grad til de instruktører der er rundt omkring, da det jo er dem, der skal ud og inspirere på deres hold. Vi håber selvfølgelig, at der i fremtiden kommer flere til træningerne, og det er også drømmen og tanken med projektet, at man tager alle sine holdkammerater med og giver den gas sammen. Fordi det kan være svært at melde sig til noget som enkeltperson, er det bare meget federe, hvis man kommer afsted holdvis. Derudover har vi flere idéer til, hvor projektet også kan bevæge sig hen, men i første omgang er det vigtigste, at det starter nogle snakke rundt om i gymnastik-Danmark.

Næste begivenhed finder sted 25.-27. oktober. Hvad kan man forvente af en dag hos jer?

Vi har skaffet to vilde og professionelle herrer til næste gang, nemlig Mathias Bertelsen og Luc Boris. Mathias kommer til at udfordre i hip hop, og Boris med en blanding af noget house og floorwork. De er begge sindssygt skarpe og har masser af erfaring både som udøvere og som undervisere. Det er nu, at man får muligheden for at lære de der trin og koreografier, man bare synes ser møgfede ud, og her er det bare i selskab med andre gutter, som kæmper på samme niveau som dig, og du vil mærke en fed fed stemning, vi kan lave i hallen! Det er altså en fire timers dansebombe, som du ikke sådan lige finder til den pris. Det bliver kæmpe nice! Meld jer til og tag dine makkere med!