Tiden går stærkt, når man har det sjovt. Så sjov må denne sæson være, da vi allerede er nået til de helt tidlige stævner på året. Senest blev der i weekenden afholdt den ikoniske OD-dag. Personligt synes jeg, det er en af de mest spændende dage på gymnastikåret, da det oftest er her, jeg får det første indblik i, hvad den kommende opvisningssæson har at byde på.

Og indtryk fik jeg også i lørdags. Jeg tænker, at jeg her vil nævne et par trends og tendenser, som jeg lagde mærke til – dog med forbehold for at jeg i et så pakket program i to haller, umuligt har kunnet opleve alt, hvad stævnet havde at byde på. Igen skal du som læser altid være velkommen til at give din kommentar til, hvad du oplevede. Jo flere nuancer jo bedre.

Først og fremmest synes jeg, det var spændende med netop oplevelsen af de to haller. Jeg var særligt spændt på det rammeskift, der kunne tænkes at ses i skiftet fra den daværende ID-hal, til den nuværende arena. Og ingen tvivl skal der være om, at ”make-overen” har gjort en masse godt for den æstetiske oplevelse. Arenaen agerede som en flot kulisse til mange flotte opvisninger i løbet af dagen. Jeg hørte dog i løbet af dagen også et par klager over lyd, der ikke nåede ud til gymnaster på gulvet, og det faktum at det kæmpe store areal gør at publikum kan føles langt væk og fraværende for de udøvende gymnaster. Disse svagheder er dog noget OD-dagens anden rammesætning scorer højt på. Godt nok har det i mange år været attraktivt at få en tid i ID-hallen, da det ofte er her at publikum er flest. Kvaliteterne ved OD-hallen oplevede jeg dog i weekenden som værende nærværende, intim og fuld af god stemning. Alt i alt må det siges at være to vidt forskellige oplevelser, de to haller repræsenterer i løbet af dagen, og hvad der er at foretrække, ved jeg snart ikke.

Men lad os nu vende fokus mod gymnastikken til stævnet. I det hele taget må man konkludere at alle hold møder yderst velforberedte op, med hvad der syner som færdige programmer. Ja, selvfølgelig kan der nogle steder ses manglende rutine og lidt uklare overgange, men tendensen viser, at man nu om dage er ret langt i processen, når man kommer til OD-dag. Og det er jo lækkert som tilskuer – men egentlig også som gymnast, da det dog er langt federe at gå på gulvet med noget man er sikker i. Min eneste tanke er dog, at der stadig må være plads til videre arbejde i processen, da vi trods alt er i en meget spæd start af opvisningssæsonen.

Ikke kun opvisningsprogrammer var på plads. De fleste steder så man også at tøjet var på plads. På dette punkt går jeg fra OD-dag med et indtryk af stor kreativitet. Det er tydeligt at se at opvisningstøjet er blevet en stor del af det at fortælle en historie i samspil med gymnastikken. Tøjet er med til at understøtte hvad man vil med gymnastikken/dansen og dette må kræve et stort arbejde fra instruktørernes side, for at dette skal kulminere. Af tendenser så jeg brug af en masse jordfarver, men også i den kontrasterende bane var pangfarverne også repræsenteret. Den helt nye trend er det transparente materiale mesh, som både var at se hos Østjyllands rep, Fyns Mini-rep, SG Elitepiger, Hammerum rep og der var sikkert flere i rækken. Dette materiale er sikkert omdiskuteret, men personligt synes jeg det er et spændende valg, hvor det er muligt at lege med det voluminøse, uden det skjuler gymnasternes kroppe og bevægelser.

Derudover ser vi at de helt klassiske håndredskaber er tilbage på gulvet! Køller er det helt store hit i år på blandt andet rep.-holdende, men også tøndebånd, bold og sjippetorvet er at se igen. På trods af det klassiske, er det fede at se hvor forskellige, originale og nytænkende disse håndredsskabsserier kan være. Her kan særligt nævnes Århus rep.holds piger, der inddrog airtracks til udvekslinger med deres køller, Ollerups eliteholds boldserie, der blev en del af en synkronsvømning-rutine samt SG Elitepiger, der inddrog tøndebånd i forskellige variationer. I denne sammenhæng synes jeg vi må nævne Fyns rep.holds drenge, der har kastet sig ud i udfordringen omhandlende at lave en herreserie med sjippetov.  

I det hele taget findes der mange sjove og interessante temaer dagen igennem, men tendensen viser sig i at gå bort fra at hele programmet er en udpenslet helhed af et gennemgående tema. Temaer viser sig i enkelte serier, eller blot som en underliggende sammenhæng. Dette finder jeg en kende befriende, da det på en måde igen vender fokus mod gymnastikken i sig selv og ikke blot ”showet”. Vejstrups Lillehold blev dog for mig dagens store øjenåbner, hvor deres fuldførte tema om livet under vand endte ud i et politisk budskab omhandlende forurening i verdenshavene – og ydermere inddrog os som tilskuere. Havde vi selv husket at rydde op efter os selv? Dette synes jeg var et spændende ”take” på et opvisningsprogram, og efterlader mig med et spørgsmål: Skal vi ville noget mere med vores gymnastik end blot at fremvise det smukke og bevægelsesmæssige? Dette er jeg spændt på om vi ser mere af i fremtiden.

Skrevet af: Laura Mazanti 
Foto: Vibeke Green